DIVOKÉ VAŘENÍ
Datum konání kurzu
20.03.2025
~ jednodenní jarní kurz vědomého vaření a napojení ~
Mariana Silovská / @wildfoodcz
🌿 Kdy: 20.3.2025 ~ 9:00 – 19:00
🌿 Kapacita: 10 účastníků
🌿 Lokace: Organicfarm Soběsuky ~ společná kuchyň s přístupem do organické zahrádky
CÍLE KURZU
- Prohloubit umění rostlinného vaření
- Odnést si praktické sezónní recepty
- Hluboce se propojit s jídlem, přírodou a svým tělem
- Pochopit energii jara ~ očista, lehkost, nový začátek
- Přítomnost a laskavost při přípravě a konzumaci jídla
🌿 HARMONOGRAM KURZU
(prostor pro spontánnost: drobné změny v harmonogramu vyhrazeny)
9:00 | OTEVÍRACÍ KRUH u bylinného čaje
9:30 | JARNÍ OČISTA & FILOZOFIE ROSTLINNÉ STRAVY + diskuze
- Energie jara ~ podpora jater, vitalita & rituály
- Základy rostlinného vaření a výživy
10:30 | VAŘENÍ 1 – BRUNCH
🌱 Recepty
- Naklíčené lívance s rozvarem & kešu krémem– Fermentace v praxi
- Divoká zelená krémová polévka – Vyvažování chutí + důležitost estetiky a krásy
- Pomazánka z medvědího česneku na kváskovém chlebu – Uchovávání bylin
Společné hodování + Praxe vědomého jídla
12:30 | POHYB & ODPOČINEK PRO TRÁVENÍ
- Sběr divokých bylin v zahradě
- Jemné somatické protažení ~ nacítění se na vlastní tělo
13:00 | PŘEDNÁŠKA ~ základy výživy: 8 principů
- Obecný úvod do zdravé stravy; makro- a mikro- živiny, rovnováha, střevní mikrobiom…
- Prostor pro otázky a diskuzi
14:00 | VAŘENÍ 2 – SVĚŽÍ ZDRAVÉ DEZERTY
🌱 Recepty
- Raw citronovo-kokosové kuličky s proteinem– Rychlé, výživné svačinky
- Rebarborové taštičky s kardamomem – Sezónní ovoce + rostlinný recept na základní těsto
- Zlaté kurkumové latte – Protizánětlivý nápoj podporující imunitu
Praxe vědomého jídla ~ Ozdravná mantra + umění pomalého jedení = plné vychutnávání sladkých chutí
15:30 | ODPOČINEK
- Čas pro sebe ~ integrace, setrvání v tichosti, nacítění se na své tělo a trávení
16:00 | VAŘENÍ 3 – VEČEŘE
🌱 Recepty
- Salát z ředkviček s klíčky a univerzálním tahini dresinkem– Základy klíčení
- Jarní rizoto s chřestem, fenyklem & citrónovou kůrou – Hořká chuť vyživující játra
- Cizrnové placičky s čerstvými bylinkami & tofu “sýrem” – Rostlinné zdroje bílkovin
Praxe vědomého jídla ~ Absolutní vnímání surovin ~ vaření jako meditace
18:30 | ZÁVĚREČNÁ DISKUZE: JAK ZAČLENIT DIVOKÉ VAŘENÍ DO KAŽDODENNÍHO ŽIVOTA
- Jednoduché tipy na plánování jídel a sezónní vaření
Závěrečný kruh & vděčnost
- Sdílení dojmů u rebarborového koláče
🌿 DÁRKY PRO ÚČASTNÍKY
Každý si odnese:
✅ E-book se všemi recepty z kurzu
✅ Kytici lokálních bylinek + tipy na jarní detox
✅ Malou skleničku klíčků
✅ Nový vztah k jídlu, tělu a přírodě