DIVOKÉ VAŘENÍ

Datum konání kurzu

20.03.2025

~ jednodenní jarní kurz vědomého vaření a napojení ~

Mariana Silovská / @wildfoodcz

🌿 Kdy: 20.3.2025 ~ 9:00 – 19:00
🌿 Kapacita: 10 účastníků

🌿 Lokace: Organicfarm Soběsuky ~ společná kuchyň s přístupem do organické zahrádky

CÍLE KURZU

  • Prohloubit umění rostlinného vaření
  • Odnést si praktické sezónní recepty
  • Hluboce se propojit s jídlem, přírodou a svým tělem
  • Pochopit energii jara ~  očista, lehkost, nový začátek
  • Přítomnost a laskavost při přípravě a konzumaci jídla

🌿 HARMONOGRAM KURZU

(prostor pro spontánnost: drobné změny v harmonogramu vyhrazeny)

9:00 | OTEVÍRACÍ KRUH u bylinného čaje 

9:30  | JARNÍ OČISTA & FILOZOFIE ROSTLINNÉ STRAVY + diskuze

  • Energie jara ~ podpora jater, vitalita & rituály
  • Základy rostlinného vaření a výživy

10:30  | VAŘENÍ 1 –  BRUNCH

🌱 Recepty

  • Naklíčené lívance s rozvarem & kešu krémem– Fermentace v praxi
  • Divoká zelená krémová polévka – Vyvažování chutí + důležitost estetiky a krásy
  • Pomazánka z medvědího česneku na kváskovém chlebu – Uchovávání bylin

 Společné hodování + Praxe vědomého jídla

12:30 | POHYB & ODPOČINEK PRO TRÁVENÍ

  •   Sběr divokých bylin v zahradě
  • Jemné somatické protažení ~ nacítění se na vlastní tělo

13:00 | PŘEDNÁŠKA ~ základy výživy: 8 principů

  • Obecný úvod do zdravé stravy; makro- a mikro- živiny, rovnováha, střevní mikrobiom…
  • Prostor pro otázky a diskuzi

14:00 | VAŘENÍ 2 – SVĚŽÍ ZDRAVÉ DEZERTY

🌱 Recepty

  • Raw citronovo-kokosové kuličky s proteinem– Rychlé, výživné svačinky
  • Rebarborové taštičky s kardamomem – Sezónní ovoce + rostlinný recept na základní těsto
  • Zlaté kurkumové latte – Protizánětlivý nápoj podporující imunitu

Praxe vědomého jídla ~  Ozdravná mantra + umění pomalého jedení = plné vychutnávání sladkých chutí

15:30 | ODPOČINEK

  • Čas pro sebe ~ integrace, setrvání v tichosti, nacítění se na své tělo a trávení

16:00 | VAŘENÍ 3 – VEČEŘE

🌱 Recepty

  • Salát z ředkviček s klíčky a univerzálním tahini dresinkem– Základy klíčení
  • Jarní rizoto s chřestem, fenyklem &  citrónovou kůrou – Hořká chuť vyživující játra
  • Cizrnové placičky s čerstvými bylinkami & tofu “sýrem” – Rostlinné zdroje bílkovin

Praxe vědomého jídla  ~ Absolutní vnímání surovin ~ vaření jako meditace

18:30 | ZÁVĚREČNÁ DISKUZE: JAK ZAČLENIT DIVOKÉ VAŘENÍ DO KAŽDODENNÍHO ŽIVOTA

  • Jednoduché tipy na plánování jídel a sezónní vaření

Závěrečný kruh & vděčnost

  • Sdílení dojmů u rebarborového koláče

🌿 DÁRKY PRO ÚČASTNÍKY

Každý si odnese:
E-book se všemi recepty z kurzu
Kytici lokálních bylinek + tipy na jarní detox
Malou skleničku klíčků
Nový vztah k jídlu, tělu a přírodě